Tuesday, June 8, 2010

Lagenda Budak Setan..

salam semua...u all cihat..???harap2 cihat laa ek...daku di sini cihat2 sajew...sebab sihat niy laa dapat ku menggunakan masa lapangku utk menonton lagenda budak setan kat panggung...jauh tu...turun sampai eypoh semata-mata nak tgk wayang citer lagenda budak setan...cewah...ayat nak bajet...muahahahaha...

Kasyah bersama rakan sekumpulannya, Sapi, Man dan Cin Cai merupakan pelajar nakal yang sering membuat onar dan terkenal kerana sering dikenakan tindakan disiplin. Mereka juga melabelkan kumpulan mereka sebagai anti perempuan. Namun, sikap dan kenakalan Kasyah berubah dengan kemunculan pelajar baru, Ayu. Ayu telah benar – benar menambat hati dan perasaan Kasyah, membuat dia jatuh cinta. Ayu mencabar Kasyah untuk berubah dan sebagai syarat untuk dia menerima Kasyah. Episod baru hidup Kasyah pun bermula.

Tiba masanya Kasyah perlu melakukan tugasan kajian tesisnya ke pedalaman. Kasyah berpisah sementara dengan Ayu. Azmi yang pernah mengecewakan Ayu, kini muncul kembali menagih cinta dari Ayu. Azmi hampa bilamana Ayu menolak permintaannya itu. Melalui ibu Ayu, Mak Leha, Azmi merencanakan sesuatu untuk membolehkannya bernikah dengan Ayu. Melalui perancangan Azmi, Mak Leha berpura sakit jantung dan tidak boleh kerisauan. Ayu yang serba salah terpaksa menerima Azmi dalam hidupnya, kerana bimbangkan keadaan ibunya. Ayu berkahwin dengan Azmi. Kasyah kecewa. Kebahagian yang diharapkan tidak menjelma.Azmi kembali kepada tabiat lamanya yang pemabuk, panas baran, kaki perempuan dan sering membelasah Ayu.

Suatu malam, mereka berdua bergaduh besar. Ayu yang dipukul bertindak melarikan diri dengan kereta. Ketika memandu dalam keadaan trauma dan emosi, Ayu hilang kawalan lalu kemalangan. Ayu cedera parah. Mukanya hancur. Azmi menuntut maaf tapi Ayu sebaliknya menuntu cerai dan minta wajah yang baru. Episod baru hidup Ayu pun bermula. Ayu yang kini berwajah baru tampil sebagai Emilia. Ayu ingin memulakan hidup baru dan melupakan episod dukanya.

Ayu / Emilia, menubuhkan syarikat melalui wang simpanan dan pampasan dari Azmi. Melalui kawannya, Suzana, Kasyah dijejaki dan dipelawa untuk bekerja dengan syarikat Emilia. Kasyah yang pada mulanya tidak menyangka apa – apa, mula mengesyaki sesuatu setelah baru bekerja. Melalui Suzana juga Kasyah mengetahui segalanya tentang Ayu / Emilia. Hubungan mereka kembali bertaut. Azmi yang sakit hati cuba mengagalkan hubungan itu kembali. Azmi sekali lagi meminta bantuan Mak Leha untuk memujuk Ayu / Emilia. Semasa di rumah Emilia, Azmi telah memukul Emilia dihadapan Mak Leha sehingga milia terjatuh dan tidak sedarkan diri. Emilia cedera parah di kepala dan hilang ingatan.

Berbagai cara dilakukan oleh Kasyah dan Mak Leha untuk memulihakn ingatan namun belum berhasil. Emilia yang senakin pulih, akhirnya mengahwini Kasyah. Kebahagian yang diharapkan Kasyah tidak kekal lama. Ayu / Emilia meninggal dunia ketika melahirkan anak..

Lakonan: Farid Kamil, Lisa Surihani, Que Haidar, Raja Farah, Sheila Mambo.
Pengarah : Sharad SharanSyarikat.
Penerbit : Astro Shaw Sdn. Bhd.

siyes daku cakap...actually citer niy best sbb mampu membuatkan daku mengalirkan air mata...muehehehe...(tp dalam panggung cover laa kan)dye ada part yg funny n touching..part yg buatkan kite marah pown ada...especially part azmi(lakonan que haidar) mendera ayu(lakonan lisa surihani)daku marah giles...mmg real lakonan que n lisa...congrates to both of u...walaupun aku rase macam daa pernah bace novel niy..(sbb x egt daa bc ke blum)tp still nak tgk gak citer niy..best laa...farid kamil sbg kashah pown best...lakonan dye mmg terbaik wokk!!muahahaha...senang cakap citer niy best laaa...kpd korg yg blum tonton citer niy...g laa tonton sendiri...br tau best kew x..selamat menonton ea...salam=)

p/s: next blog daku nak citer pasal kunjungan daku ke ipoh with my BFF..bace laa ea kalau nak tau ape yg jadi kat ktorg kat sana...OMG amat memamalukan...

No comments: